مقام معظم رهبری: در طول تاریخ، رنگ های گوناگون بر سیاست این کشور پهناور سایه افکند؛ اما رنگ ثابت مردم گیلان، رنگ ایمان بود.
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ - Friday 29 Mar 2024
محتوا
نگاهی به زندگی و فعالیت های مرحوم دکتر غلامرضا رحمدل

نگاهی به زندگی و فعالیت های مرحوم دکتر غلامرضا رحمدل

دکتر رحمدل اولین کرسی استادی دانشکده ادبیات فارسی دانشگاه گیلان را در اختیار داشت و استادتمام این دانشگاه بود. دکتر رحمدل آثار مختلفی را در حوزه ادبیات فارسی، شعر، پژوهش‌های دینی و مذهبی ، دفاع مقدس و عاشورا به چاپ رسانده بود.

پنج‌شنبه 20 آوریل 2017 - 04:15

در سال ۱۳۳۰ در شرفشاده لاهیجان به دنیا آمد . قبل از دوره دبستان ۲ سال به یادگیری قرآن در مکتب خانه پرداخت . دوره دبستان را در روستا گذراند .این مدرسه توسط یک معلم در شش پایه اداره شده و با بخاری هیزمی گرم می شد و دانش آموزان موظف بودند در اولین روز هر هفته یک پشته هیزم و یک بطری نفت با خود به مدرسه ببرند. مقطع متوسطه را در دبیرستان مهدویه لنگرود ، طی کرد . قبل از دوران سربازی کار می کرد و بعد از سربازی در سال ۱۳۵۳ یک سال به آموزگاری پرداخت و شبانه به تحصیل خود در دانشگاه تربیت معلم ادامه داد.
در سال ۱۳۶۴ با مدرک کارشناسی ارشد در رشته زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه تهران فارغ التحصیل شد و سپس تحصیلاتش را تا اخذ مدرک دکترا ادامه داد . دکتر رحمدل در کنار تدریس به سرودن شعر و تحقیق پرداخت . اگر وی از اوایل انقلاب و جنگ در تهران بود ، مرد اول صفحات شعر انقلاب و دفاع مقدس می شد. دوری از مرکز، حجب و حیای بیش از حد و فروتنی خاص او کاری کرد تا در بیشتر مواقع حقش ضایع شود و برخی شاعران زرنگ بی‌رمق به جای ایشان به شهرت برسند. اما ، در اوج جنگ ، ناگهان غزلی از رحمدلِ جوان ، چونان خمپاره‌ای منفجر شد که ترکش آن ، سراسر محافل ادبی را پوشاند . غزلی با مطلع:

باز از جبهه حق ، نعش شهید آوردند

ورقی پاره ز قرآن مجید آوردند

صمیمیت و صداقت این غزل ، آنچنان جایش را در دلها باز کرد که عده ای شروع به تخریب کردند و به تکفیر آن پرداختند. دکتر در اکثر قالب‌های کلاسیک و نو طبع ‌آزمایی کرد . در غزل زبانی ساده و صمیمی داشت و هرگز خود را به بازی‌های کودکانه نیالود . برای آوردن قافیه زور نمی‌ زد و قافیه به‌ طور طبیعی در انتهای بیت‌ها می‌نشست . زبانش با آن که زبانی نو و باطراوت بود ، اما همواره در خدمت متن و پل ارتباطی با مخاطب بود . او خیلی روان اهداف خود را در شعر پیاده می‌کرد . دنبال واژه‌سازی و شعر بازی نبود و اگر حرفی داشت ، بی‌مهابا و صریح می‌زد و مخاطب را با ساده‌ترین واژه‌ها به معناهای ژرف می‌کشاند. در شعرهایش به مبارزه با ریاکاری و دروغ برآمد. قلم را وسیله دفاع از آرمان شهدا می‌دانست ، لذا هرگز خود را آلوده نان و نام نمی‌کرد ، چرا که فروتنی عارفانه اش ، غم نان را مهار نموده بود.

دکتر رحمدل اولین کرسی استادی دانشکده ادبیات فارسی دانشگاه گیلان را در اختیار داشت و استاد تمام این دانشگاه بود . دکتر رحمدل آثار مختلفی را در حوزه ادبیات فارسی ، شعر، پژوهش‌های دینی و مذهبی ، دفاع مقدس و عاشورا به چاپ رسانده بود.  آثار او علاوه برچاپ در قالب بیش از ‪ ۱۰ کتاب مستقل ، در نشریات معتبر کشور نیز منتشر شده است

همسر و فرزندان : غلامرضا رحمدل متاهل و دارای همسر بنام دکتر آذرکوشا (پزشک) و ۴ فرزند بنامهای سمانه ،دانشجوی معماری -ساره دانشجوی شیمی – صادق محصل مقطع پیش دانشگاهی و علی محصل کلاس سوم ابتدایی است.

مشاغل و سمتهای مورد تصدی : فعالیتهای اجرائی: رییس آموزش و پرورش لنگرود ۱۳۶۰-۱۳۶۳ معاون اداری و مالی دانشگاه آزاد واحد رشت ۱۳۶۴-۱۳۶۶ رییس آموزش وپرورش بندر انزلی ۱۳۶۳-۱۳۶۵ معاون جنگ دانشگاه گیلان ۱۳۶۵-۱۳۶۶ رییس دانشکده ادبیات وعلوم انسانی ۱۳۷۰-۱۳۷۶ معاون دانشجوئی و فرهنگی دانشگاه گیلان ۱۳۷۴-۱۳۷۵ مسئول بسیج اساتید استان گیلان از ۱۳۸۰ تا کنون عضو شورای فرهنگی عمومی استان گیلان عضو شورای فرماندهی سپاه لنگرود در سال ۱۳۵۹ عضو مسئول حزب جمهوری اسلامی لنگرود ۱۳۶۱-۱۳۶۳ مربی دانشگاه گیلان ۱۳۶۵-۱۳۷۱ استادیار دانشگاه گیلان ۱۳۷۱-۱۳۸۰ دانشیار دانشگاه گیلان ۱۳۸۰ استاد دانشگاه گیلان از سال ۱۳۸۵ تا کنون مراکزی که فرد از بانیان آن به شمار می آید : غلامرضا رحمدل مرکز پژوهشی گیلان شناسی دانشگاه گیلان را راه اندازی کرده است.

شاگردان : اساتید فعلی گروه ادبیات دانشگاه های گیلان و آزاد رشت از شاگردان غلامرضا رحمدل هستند.
جوائز و نشانها : کسب مقامهای علمی ۱۱- برنده مسابقه شعر جنگ و دریافت نامه افتخار از وزیر وقت فرهنگ وارشاد اسلامی مهر ماه ۱۳۶۰ ۲ – دریافت دیپلم افتخار ۸ سال دفاع مقدس از معاونت فرهنگی ستاد فرماندهی کل قوا ۱۳۶۸ ۳ – احراز مقام نخست در دومین جشنواره سراسری دانشگاهیان ایران ویژه عزت وافتخار حسینی بهمن ماه ۱۳۸۱ ۴ – احراز مقام سوم در مسابقه سراسری عباس(ع) باب الحوائج در بخش مقاله خرداد ماه۱۳۸۳ بر گزار کنندگان: صدا وسیما – نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشکاهها ۵- برگزیده کتاب سال دفاع مقدس در سال ۱۳۸۶ کتاب گذاره های چاه و آه ۶- برگزیده مسابقه نقد کتاب سال در ۱۳۸۶ با نام نگاهی به نقد ادبی – از سوی سرای اهل قلم .

 

 

منبع: سایت ظفرمند.

ارسال دیدگاه

enemad-logo