
پیام آیت الله العظمی حاج شیخ عباس محفوظی به یادواره روحانی مجاهد میرزاکوچک جنگلی در قم+سند
یکصدمین سالگرد شهادت عالم مجاهد، میرزاکوچک جنگلی، همایش «نهضت جنگل؛ مینیاتوری از جمهوری اسلامی» با هدف بازکاوی ابعاد دینی و سیاسیِ «نهضت اسلامی جنگل» در روز پنجشنبه ۱۸ اذر ۱۴۰۰ در دانشگاه معارف اسلامی شهر مقدس قم برگزار شده و پیامی که به روز ۱۴ آذر ۱۴۰۰ از طرف حضرت آیت الله العمظی حاج شیخ عباس محفوظی گیلانی، دام ظله، صادر شده بود، قرائت گشت.
در یکصدمین سالگرد شهادت عالم مجاهد، میرزاکوچک جنگلی، همایش «نهضت جنگل؛ مینیاتوری از جمهوری اسلامی» با هدف بازکاوی ابعاد دینی و سیاسیِ «نهضت اسلامی جنگل» در روز پنجشنبه ۱۸ اذر ۱۴۰۰ در دانشگاه معارف اسلامی شهر مقدس قم برگزار شد. در این مراسم، پیامی که به روز ۱۴ آذر ۱۴۰۰ از طرف حضرت آیت الله العمظی حاج شیخ عباس محفوظی گیلانی، دام ظله، صادر شده بود، قرائت گشت. متن کامل آن پیام به این شرح است:
بسم الله الرحمن الرحیم
در تاریخچه مبارزات آزادیخواهانه مردم ایران، قیام میرزا کوچک خان جنگلی از جمله نهضت هایی است که بسیار شاخص و تاثیرگذار است. نهضت جنگل یکی از پر افتخارترین حرکت هایی بود که در تاریخ معاصر ایران برای مقابله با مسند نشینان مستبد حکومت مرکزی و مبارزه با مستکبران خارجی با اندیشه اسلامی و ضد استعماری شکل گرفت. شیخ یونس معروف به میرزا کوچک طلبه درس خوانده و فهیم و خوش نامی که آینده درخشانی در امور حوزوی و روحانیت داشت، رهبر این نهضت جنگلی بود. مردی که دلش چون دریا و فکرش بسی بلند بود. نهضت جنگل نیز مانند انقلاب مشروطیت، قصه پر غصه ای در دل و جان و ذهن ایران و ایرانی گردید؛ اما خاطره رشادت و دلاور مردی، آزادگی و میهن دوستی میرزا کوچک، در همیشه تاریخ خواهد ماند. میرزا کوچک خان به عنوان یک نهضت بین المللی می تواند الگویی برای جهان اسلام باشد و تفکر او باید در جامعه امروز ما جاری و ساری باشد، چون قیام او عدالت جویی و دفع سمتگری و بیگانه ستیزی بود. لذا میرزا کوچک در زمان خویش، یاران روسی، آلمانی، اتریشی و حتی انگلیسی داشت. لذا خود میرزا در بیانیه ای در آغاز مبارزه علنی با استبداد و استعمار می نویسد: «ما قبل از هر چیز طرفدار استقلال ایران هستیم و با دولت ایران دوستیم و با دشمن این آب و خاک با تمام خصومت دشمن …»
شناخت شخصیت ها بویژه رهبران نهضت ها برای درک تحولات تاریخی اجتماعی و سیاسی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. برهمین اساس جایگاه میرزا به عنوان رهبری که با نگاه عمیق و دقیق تحولات را می دانست و دشمن را کاملا می شناخت و مشهود است. در اینجا ذکر خاطره ای از آیت الله العظمی بهجت (ره) برای شاهد عرضم اشاره می کنم. ایشان فرمودند : « نماینده دولت انگلیس به میرزا کوچک خان می گویند: دولت انگلیسی طمع ارضی در ایران ندارد ولی منافعی دارد که نمی تواند چشم پوشی کند، اگر آماده ای منافع انگلیس را تامین کنی سلطنت کن. ولی میرزا قبول نکرد.»
نماینده انگلیس گفت من می روم و ۱۴ روز در کلکته هند هستم فکر کن اگر رایت عوض شد بمن اطلاع بده، اگر قبول نکردی انگلیس دست بردار نیست و رذل ترین مردم را مسلط بر مردم ایران می کند میرزا پس از رفتن وی می گوید: «کدام شیر پاک نخورده ای را اگر بیاورند و این معاهده را با او انجام دهند» که منظور ایشان رضا خان است و بعدها این معامله را با رضاخان انجام دادند.
روح آزادگی و سلحشوری و تبلور مهربانی با دریای شجاعت از میرزا کوچک خان، بزرگمردی بیدارگر ساخته بود که از دردها و رنج ها و اندوه و محن هم وطنان، برتار جان خسته اش زخمه می زد.
یاد نهضت جنگل همواره در قلب ایرانیان و همه آزادمردان جهان ماندگار است.
روحش شاد و روانش مشمول غفران و رحمت ایزدی باد.
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته
قم المقدسه
عباس محفوظی
۱۴ آذر ۱۴۰۰