تقویم تاریخ گیلان – ۱۹ مهر
۱- ساختمان فعلی کتابخانه ملی رشت در این روز افتتاح شد. گفتنی است که روز ۱۶ آذر سال ۱۳۰۶ جمعیتی به نام نشر معارف گیلان که هدف آن ساخت کتابخانه ملی بود تشکیل شد و سرانجام موفق شد در این روز ساختمان فعلی کتابخانه را افتتاح کنند. گفتنی است که این کتابخانه، اولین کتابخانه ملی […]
۱- ساختمان فعلی کتابخانه ملی رشت در این روز افتتاح شد. گفتنی است که روز ۱۶ آذر سال ۱۳۰۶ جمعیتی به نام نشر معارف گیلان که هدف آن ساخت کتابخانه ملی بود تشکیل شد و سرانجام موفق شد در این روز ساختمان فعلی کتابخانه را افتتاح کنند. گفتنی است که این کتابخانه، اولین کتابخانه ملی ایران بود که سال ها زودتر از کتابخانه ملی تهران راه اندازی شده بود. (۱۳۱۳ ش)
۲- عبدالله عبدالعلی از جوانان انقلابی در خیابان پل عراق رشت هنگام درگیری با مزدوران رژیم به شهادت رسید. (۱۳۵۷ ش) (فجر آفرینان، ص۶۵٫)
۳- اولین شهید ژاندارمری گیلان تقدیم انقلاب شد. شهید ابوالقاسم اسدی متضرعی اولین شهید ژاندارمری است که در ایام دفاع مقدس به شهادت رسید. (۱۳۵۹ ش) (مجله روایت هشتم، شمـ ۱۴، ص ۴۱٫)
۴- حکم امام به آیت الله امینیان مبنی بر لزوم اقامت و انجام فعالیتهاى دینى در رشت. مردم رشت از امام خمینی برای حضور دائمی آیت الله امینیان – از شاگردان امام- در رشت جهت ارشاد مردم به طور مکرر درخواست می کردند. امام خمینی نیز که استقبال مردم از این عالم ربانی را می بیند طی حکمی ایشان را ملزم به ساکن شدن در رشت می کنند. ایشان به واسطه این حکم ساکن رشت می شوند و به امور مذهبی می پردازند و در مدت کمی به محبوبیت چشمگیری در میان نیروهای ارزشی می رسند. حکم امام به این شرح است: «بسمه تعالى. ۱۹ ذى قعده ۹۹٫ جناب مستطاب حجت الاسلام آقاى حاج شیخ محمد على امینیان- دامت افاضاته. نامهاى به امضاى جمع زیادى از اهالى محترم و اصناف رشت واصل گردید که ضمن تقدیر از برنامههاى مذهبى جنابعالى در ماه مبارک رمضان درخواست اقامت دائمى شما را در شهر رشت نمودهاند. مقتضى است با توجه به نیاز شدید مردم در این موقعیت به ارشاد و تبلیغ و آشنا نمودن آنها به وظایف دینى و اجتماعى، جنابعالى دعوت آقایان محترم را پذیرفته و بدانجا بروید. از خداى تعالى موفقیت همگان را خواستارم و امید است اهالى محترم نیز قدردان وجود آن جناب بوده و از همکاریهاى لازمه در راه انجام وظیفه دریغ ننمایند. و السلام علیکم و رحمه اللَّه. روح اللَّه الموسوی الخمینى.»(۱۳۵۸ ش- ۱۹ ذی القعده ۱۳۹۹ ق) (صحیفه امام، ج۱۰، ص: ۲۶۲٫)