عملیات (4) – « کربلای 4 »
عمليات کربلاي 4 رمز عـــــــملیات : یا محمد رسول الله (ص) منطقه عملیاتی : غرب اروند رود تاریخ عــــملیات: 3/10/65 تصرف فاو و راس البيشه که ايران را با کويت همسايه کرده و راه زميني عراق را به شمال خليج فارس قطع کرده بود ، مي توانست با تصرف ابوالخصيب کامل شود . با […]
عمليات کربلاي 4
رمز عـــــــملیات : یا محمد رسول الله (ص)
منطقه عملیاتی : غرب اروند رود
تاریخ عــــملیات: 3/10/65
تصرف فاو و راس البيشه که ايران را با کويت همسايه کرده و راه زميني عراق را به شمال خليج فارس قطع کرده بود ، مي توانست با تصرف ابوالخصيب کامل شود . با اين اقدام کل شبه جزيره فاو آزاد مي شد و موقعيت ايران در خليج فارس بيش از پيش تقويت مي گرديد و بصره نيز از جنوب در خطر سقوط قرار مي گرفت .
سپاه در نظر داشت که عمليات کربلاي ۴ را بلافاصله پس از عمليات والفجر ۸ انجام دهد ، ولي بدان جهت که سازمان رزم سپاه متکي به نيروهاي پياده بود و ۷۵ روز جنگ در فاو، ضرورت بازسازي يگان ها را ايجاب مي کرد ، عملاً امکان اجراي عمليات در زمان مورد نظر ميسر نمي شد، از سوي ديگر سپاه براي اجراي يک عمليات با موفقيت تضمين شده ، درخواست ۱۵۰۰ گردان داشت تا از سه منطقه : هور ، شرق بصره و ابوالخصيب به دشمن هجوم برد ، ليکن مقدورات کشور ، به ۳۰۰ گردان بسنده شد و طرح ريزي عمليات تنها براي محور ابوالخصيب صورت گرفت .
نام گذاري سال ۱۳۶۵ به «سال سرنوشت» و تاکيد براي اجراي «عمليات سرنوشت ساز» اميدواري مسئولان کشور و فرماندهان جنگ به نتايج اين عمليات را نمايان مي ساخت . سپاه براي اولين بار در يک تدارک وسيع موفق شده بود ۳۰۰ گردان رزمي را براي يک عمليات، سازماندهي ،تجهيز و آماده کند که اين در طول جنگ بي سابقه بود . عمليات کربلاي ۴ در تاريخ سوم دی ۶۵ و با رمز مبارک يا محمد رسول الله (ص) ، در ساعت ۳۰/۲۲دقيقه ، با هدف تصرف ابوالخصيب و محاصره نيروهاي مستقر در شبه جزيره فاو و تهديد بصره از جنوب، با قرارگاه هاي نجف – قدس – کربلا و نوح آغاز شد .
با شروع عمليات شواهد و قرائن نشان مي داد که دشمن از طرح عمليات خودي آگاه شده و با آمادگي و هوشياري کامل ، مهم ترين معبر عملياتي را مسدود ساخته است . بدين ترتيب دشمن دو طرف معبر کم عرض آبي «ام الرصاص» را که از آن به عنوان «تنگه عمليات» ياد مي شد ، مسدود کرد . اما اين هوشياري که با دريافت اطلاعات ماهواره اي و جاسوسي آمريکا حاصل شده بود ، نتوانست از شکسته شدن خطوط مستحکم دشمن جلوگيري کند.
اجراي انبوه آتش دشمن روي نقاط خاص و حساس اروند ، سازماندهي غواص هاي خط شکن و قايق سواران را که موج دوم و سوم عمليات را تشکيل مي دادند برهم زده بود ، اما نيروهاي غواص از تنگه گذشتند و در جزيره بلجانيه پياده شدند . در محورهاي ديگر نيز با شکسته شدن خطوط دشمن درجزاير سهيل و ام الرصاص ، جنگ به خشکي کشيده شد . در اين عمليات براي نخستين بار خط دشمن در شلمچه نيز شکسته شد ، اما با وجود شکسته شدن خطوط دشمن ، امکان تداوم عمليات ميسر نگرديد ، لذا به منظور حفظ قوا و طراحي عمليات مجدد ، از ادامه نبرد صرف نظر شد .
در اين عمليات لشکر قدس گيلان با ۱۱ گردان پياده ،يک گردان ادوات ، يک گردان توپخانه و يک گردان زرهي شرکت کرد(گردان کمیل،گردان میثم،گردان حمزه،گردان امام حسین (ع)،گردان مالک اشتر،گردان ابوالفضل (ع)،گردان امیرالمومنین (ع)،گردان یا رسول (ص)،گردان ادوات،گردان توپخانه،گردان سردار جنگل،گردان سلمان،گردان خندق،گردان زرهی)
و ۱۸ شهيد تقديم اسلام نمود .
منبع : با تلخیص از نرم افزار حماسه سازان