عملیات (5) – « کربلای 5 »
عمليات کربلاي 5 رمز عـــــــملیات : یا زهرا (ص) منطقه عملیاتی : شلمچه و شرق بصره تاریخ عــــملیات: 19/10/65 نام گذاري سال 1365 به سال سرنوشت و عدم موفقيت در عمليات کربلاي 4 بحران بزرگي را براي فرماندهان جنگ ايجاد کرده بود . آقاي هاشمي رفسنجاني به عنوان فرماندهي عالي ، ادامه جنگ را […]
عمليات کربلاي 5
رمز عـــــــملیات : یا زهرا (ص)
منطقه عملیاتی : شلمچه و شرق بصره
تاریخ عــــملیات: 19/10/65
نام گذاري سال 1365 به سال سرنوشت و عدم موفقيت در عمليات کربلاي 4 بحران بزرگي را براي فرماندهان جنگ ايجاد کرده بود . آقاي هاشمي رفسنجاني به عنوان فرماندهي عالي ، ادامه جنگ را به شرط تضمين پيروزي ، مقبول مي دانست و فرماندهان يگان هاي سپاه نيز که از نتايج عمليات کربلاي 4 دچار فشار روحي بودند و نيز استحکامات شلمچه را غير قابل عبور مي دانستند. اما در اين ميان فرمانده کل سپاه از شکست درکربلاي 4 فقط ضعف دشمن در شلمچه را شناسايي کرده بود ، از نادر افراد اميدواري بود که در جلسات تصميم گيري بر اجراي عمليات در منطقه شلمچه اصرار مي ورزيد و به عبارت ديگر ، اگر چه عمليات کربلاي 4 به موفقيت نينجاميد ، ليکن تاکتيک به کار رفته در آن عمليات در محور شلمچه که سبب شکسته شدن خط دشمن و نفوذ به عمق مواضع آن ها شد ، آسيب پذيري موانع مستحکم شرق بصره را آشکار ساخت .
به هر صورت عمليات کربلاي 5 در وضعيت بسيار دشوار طراحي و بلافاصله در 19 دي ماه 65 با رمز مبارک « يا زهرا (س)» ، با هدف تصرف شلمچه و پيش روي به سوي بصره ، در ساعت يک بامداد و با 4 قرارگاه عملياتي (قرارگاه کربلا – نوح –قدس و نجف) تحت فرماندهي قرارگاه مرکزي خاتم الانبياء (ص) آغاز شد .
در اين عمليات رزمندگان اسلام با پشتيباني و حمايت آتشباري سنگين از مواضع خود خارج و چون صاعقه بر سر دشمن فرود آمدند . رزمندگان اسلام با عبور از ميدانهاي وسيع مين ، سيمهاي خاردار و تله هاي انفجار و خاکريزهاي مثلثي و هلالي دشمن ،مواضع عراق در کانال پرورش ماهي ، پنج ضلعي و شلمچه را از سمت شمال مورد هجوم قرار دادند و تا دوم اسفند 65 رزمندگان اسلام به اهداف اصلي خود دست يافتند. از دشمن تا اين مرحله از عمليات بيش از 90000 کشته و زخمي به جاي ماند و 2385 نفر هم به اسارت در آمدند .
پيروزي ايران در اين منطقه شمارش معکوس پايان جنگ را در پي داشت.عبور از استحکامات شرق بصره نشان داد پيروزي ايران در هر وضعيت متصور است . لذا براي جلوگيري از شکست کامل ارتش عراق ، تلاش گسترده اي صورت گرفت که در نهايت به تصويب قطع نامه 598 انجاميد .
درتکميل عمليات کربلاي 5 ، که با رمز مبارک يا زهرا (س) و با هدف ترميم خطوط خودي در تاريخ سوم اسفند 65 آغاز شد ، دشمن از دو سو مورد هجوم قرار گرفت : محور شرقي – غربي و محور شمالي- جنوبي .
ارتش عراق ناگزير شد در منطقه اي محدود به حدفاصل کانال زوجي تا نهر جاسم در دو جبهه با دو آرايش و با 90 درجه تغيير جهت ، با رزمندگان ايران اسلامي مقابله کند ، ، اين نکته که از پيچيدگي هاي عمليات کربلاي 5 محسوب مي شود دشمن را بسيار آسيب پذير کرده بود ، لذا مدتي پس از تثبيت عمليات کربلاي 5 ، ارتش عراق کوشيد تا از اين محاصره بيرون آيد که بدين منظور توان زرهي خود را در جنوب کانال پرورش ماهي متمرکز کرد و باانبوه آتش توپخانه و زرهي در عملياتي بسيار دشوار ، ضلع جنوبي کانال پرورش ماهي را پس گرفت . پس از آن ، اقدامات مهندسي عراق آغاز شد که سه دژمسلح به نام خاکريزهاي 500 – 1000 و 1500 احداث کرد . اما سرانجام پس از چهار مرحله عمليات و انهدام بخش مهمي ازارتش عراق ، براي تثبيت منطقه ، نيروهاي خودي به حفظ خاکريز 500 اکتفا کردند. اين عمليات در تاريخ 13 اسفند 65 با کشته و زخمي کردند بيش از 10000 نفرديگر و به اسارت در آوردن بيش از 265 نفرازنيروهاي دشمن به پايان رسيد .
و اما حضور لشکر قدس گيلان(105) در عمليات کربلاي 5 …
در عمليات کربلاي 5 لشکر قدس گيلان تحت امر قرارگاه نجف وبه استعداد 9 گردان پياده (گردان کمیل،گردان میثم،گردان حمزه،گردان امام حسین (ع)،گردان مالک اشتر،گردان ابوالفضل (ع)،گردان امیرالمومنین (ع)،گردان یارسول (ص)،گردان ادوات،گردان توپخانه،گردان سردار جنگل،گردان سلمان،گردان خندق،گردان زرهی)
وارد عمل شد . يگانهاي قرارگاه نجف بعد از شکستن خط توسط قرارگاه کربلا مي بايست وارد عمل مي شدند. لشکر قدس گيلان نيز پس از آنکه خط شلمچه باز گرديد ، بنا به دستور وارد عمل شد . ماموريت لشکر قدس حمله به جزيره بوارين و انهدام قرارگاه فرماندهي مستقر درجزيره و تصرف و تامين جزيره بود.
در شب اول سه گردان از لشکر وارد عمل شدند : گردان ميثم ، گردان امام حسين (ع) و حمزه سيد الشهداء (ع) . اين سه گردان موفق شدند قسمتي از جزيره را تصرف نمايند . اما چون ساير يگانها از جناحين به علت مقاومت سرسختانه دشمن موفق به پيشروي نشده بودند و از طرفي تصرف جزيره ناقص صورت گرفته بود ، بنا به دستور به مواضع قبلي بازگشتند .
در شب دوم با وارد عمل شدن گردانهاي سردار جنگل – کميل و مالک اشتر بخش اعظم جزيره بوارين به تصرف رزمندگان لشکر قدس گيلان درآمد و قرارگاههاي مستقر در جزيره منهدم گرديد. در ادامه عمليات ، گردان خندق نيز وارد عمل شده و پس از دفع چندين پاتک ، جزيره توسط لشکر قدس گيلان ،لشکر نصر و ديگر لشگرها به تصرف کامل نيروهاي خودي درآمد .
در ادامه ، گردان سلمان به همراه يک گردان از لشکر 57 براي تصرف جزيره ام الطويل وارد عمل شدند . در اين مرحله ،گردان سلمان موفق شد پل ارتباطي بين جزيره بوارين وام الطويل را تصرف نمايد .
در مراحل بعدي عمليات کربلاي 5 ، لشکر قدس با گردانهاي سردار جنگل، ميثم ، حمزه سيد الشهداء (ع) و حضرت ابوالفضل (ع) در جزيره ام الطويل وسپس در جاده شلمچه در غرب نهر جاسم ، به پدافند از مواضع جديد متصرفي پرداختند .
طي عمليات کربلاي 5 و مراحل تکميلي آن لشکر قدس گيلان 253 شهيد تقديم ايران اسلامي نمود که شهدايي چون شهيد بامروت ، فرمانده گردان سلمان _ شهيد حجت نظري ، فرمانده گردان حضرت ابوالفضل (ع) _ شهيد نقيبي راد ، فرمانده گردان حضرت رسول (ص) و شهيد ابراهيم کشاورز، جانشين گردان حمزه سيد الشهداء (ع) نيز از جمله اين شهدا بودند.
منبع :نرم افزار حماسه سازان با تلخیص